Еврокомисията е решила да глоби InBev

Най-големият в света пивовар е възпрепятствал вноса на по-евтина бира в Белгия

Еврокомисията е решила да глоби InBev
1300 ~ 1 мин. четене
Европейският антимонополен регулатор се е задействал срещу Anheuser-Busch InBev и иска да наложи солени глоби на компанията, тъй като е възпрепятствала по-евтиния внос на бира. Информацията е на Reuters, като се позовава на свои източници, запознати с казуса.

Миналата година Европейската комисия обвини най-големия пивовар в света в злоупотреба с господстващо положение на пазара в Белгия, като възпрепятства по-евтиния внос в страната на своите марки Jupiler и Leffe от съседна Франция и Холандия. Според ЕК белгийските потребители плащат повече за тези две марки, които всъщност са и най-популярните в Белгия. AB Inbev продава Jupiler и Leffe на по-ниски цени в Холандия и Франция поради по-голямата конкуренция на тези два пазара.

Антитръстовите правила на ЕС позволяват на дружествата да сключват споразумения с регулаторите и да не плащат солените глоби, които биха платили, ако загубят делото. Този вариант обаче е възможен, само ако ЕК прецени, че той ще помогне по-бързо да се възстанови конкуренцията на пазара. Ако антимонополната комисия е отказала такова споразумение, то значи, че случаят е по-тежък.

Еврокомисията е отказала коментар по темата. Според източниците формалното решение ще отнеме известно време, преди да бъде обявено.
Подкрепи Economic.bg