Германия: Турция не иска помощта ни

Според Берлин югоизточната ни съседка може сама да се справи с проблемите си

Германия: Турция не иска помощта ни

Турският финансов министър Берат Албайрак (отляво) с германския си колега Олаф Шолц

Снимка: БТА

1256 ~ 1 мин. четене
Турция не иска финансова помощ от Германия. Това каза германският финансов министър Олаф Шолц след среща с турския си колега Берат Албайрак днес, пише Reuters. По думите му при срещата си с Ангела Меркел другата седмица Реджеп Ердоган също няма да иска подкрепа.

„Турция не поиска икономическа помощ, нито по време на днешните преговори, нито ще го направи при преговорите, които президентът Ердоган и канцлера Меркел ще проведат“, каза Шолц.

Германският икономически министър Петер Алтмайер от своя коментира, че югоизточната ни съседка е отбелязвала силен ръст през последните години. „Това ни прави оптимистично настроени, че Турция ще е в позиция да се справи с проблемите и предизвикателствата“, добави той.

Коментарите на германските министри идва на фона на понижените от вчера очаквания на Анкара за ръста на брутния вътрешен продукт и обявеното съкращаване на държавните разходи. Икономическият план, представен от Албайрак, обаче не успя да спечели доверието на инвеститорите, които очакваха по-трезва оценка от страна на турското правителство за икономиката на страната.

В края на август в. Wall Street Journal написа, че Берлин обмисля да предложи извънредна финансова помощ на Турция заради опасения, че икономическата криза в страната може да дестабилизира целия регион. Още тогава обаче беше отбелязано, че преговорите са на много ранен етап и може да не се стигне до реална помощ.
Подкрепи Economic.bg