Терористична атака взе жертви в Страсбург

Нападателят е известен, но все още се издирва

Терористична атака взе жертви в Страсбург
Трима са убитите при стрелбата на коледния базар в Страсбург. Други 12 души са ранени, като шестима от тях са в критично състояние. Френските власти разглеждат случилото се като терористичен акт.

Нападателят - 29-годишният Шериф Шекат, е ранен в престрелка с полицията и е все още на свобода. В операцията по издирване му участват 600 полицаи и жандармеристи. Затворена е централната част на града, спряно е движението на наземния обществен транспорт, а посетителите на ресторанти и барове са помолени да останат по местата си.

Министерството на вътрешните работи призова жителите на Страсбург да не излизат навън и да следят инструкциите на властите.

"Между 20.20 и 21.00 ч. е имало на два пъти престрелки между нападателя и силите ни за сигурност. Издирването на стрелеца продължава. Той е печално известен на полицията с престъпление от общ характер, за които вече е бил осъждан и е лежал в затвора. Всички обществени мероприятия ще бъдат отменени, за да могат силите на реда да се мобилизират изцяло за издирването на нападателя. Степента на тревога за атентат във Франция е повишена. Засилват се охраната и проверките по границите, както и по всички коледни пазари. Ще има и повече патрули в цялата страна", каза вътрешният министър на Франция Кристоф Кастанер.

Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Името му обаче фигурирало в списък с радикализирани лица. Той е имал присъди във Франция и Германия и е лежал в затвора.

Стрелецът трябвало да бъде арестуван във вторник сутрин по подозрения за участие в обир с опит за убийство. Полицаите обаче не го открили в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Всичките му предполагаеми съучастници са задържани.
Коментари: 0