Tesla отчете силно тримесечие, но и най-голямата загуба

Компанията ще започне да доставя Model 3 на клиенти, които не са нейни служители, през четвъртото тримесечие на тази година

Tesla отчете силно тримесечие, но и най-голямата загуба

Американската компания Tesla, която е производител на едноименните електрически автомобили, обяви, че приходите ѝ за второто тримесечие на годината са се удвоили. Освен това, въпреки отчетената най-висока загуба някога за фирмата, нейните стойността на нейните акции се повиши, пише агенция Reuters. Причина за скока на акциите стана информация от Tesla за повече от 1800 резервации дневно за новият автомобил Model 3, както и прогнози за повишени доставки на предшественика Model S през втората половина на 2017 г. При затварянето на борсите акциите на компанията нараснаха с 8% до $351.67.

Въпреки предупреждението на главния изпълнителен директор Илън Мъск миналата седмица, че на Tesla ѝ предстоят шест месеца „производствен ад” за създаването на първите коли Model 3, инвеститорите бяха ентусиазирани заради останалите $3 млрд. пари в брой на фирмата в края на второто тримесечие, което означава, че Tesla е изразходвала само $1 млрд. за капиталови разходи – по-малко от очакваното.

Въпреки това, като се има предвид продължаващите строежи на фабриката в град Фримонт, Калифорния, и „Гигафабриката” за батерии на Tesla в щата Калифорния, вероятността за продължаване на разходването на пари в брой е висока. От компанията заявиха, че планират да направят капиталови разходи в размер на $2 млрд. през втората половина на годината.

Финансовите резултати на Tesla дойдоха през седмицата на дългоочакваното започване на продажбите на електроавтомобила Tesla Model 3, по време на което Мъск разкри, първата производствена линия ще бъде на версията на Model 3, която е с пробег 500 км и струва $44 хил. Това е значително по-скъпо от цената от $35 хил., която повечето клиенти очакваха. Производството на базовия модел, който ще е с по-нисък пробег, ще започне през януари 2018 г. Доставките на Model 3 за клиенти, които не са служители на Tesla, пък ще започнат през четвъртото тримесечие на тази година.

Коментари: 0