Tesla може да бъде „най-опасната“ акция на Уолстрийт

Само днес книжата на компанията се обезцениха с близо 20% по време на ранната американска търговия

Дайвид Трайнър, инвестиционен изследовател:

Tesla може да бъде „най-опасната“ акция на Уолстрийт

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Акциите на „Tesla” може да поскъпнат с до 400% тази година, според Дейвид Трейнър, инвестиционен изследовател и изпълнителен директор на New Constructs. Според него акциите на компанията за електрически автомобили са сред най-рисковите, тъй като фундаментите ѝ не предполагат толкова висока цена и оценка.

Пред CNBC Трейнър казва, че е трудно да си представи сценарий, при който Tesla например ще произведе 30 млн. автомобила в следващите 10 години, ще влезе в застрахователният бизнес или ще надмине Toyota по продажби, която е най-голямата и ефективна компания на всички времена. "Дори и от Tesla да смятат тези цели за постижими, те не са основа за сегашната и пазарна оценка", пояснява Трейнър.

Той отбеляза, че цената на акциите на компанията сега предполага, че Tesla притежава между 40 и 110% пазарен дял. 

"При сегашната средна продажна цена на автомобилите ѝ от 57 000 долара и приемайки, че ще бъдат продадени 10.9 млн. електрически коли до 2030 г., това предполага 42% пазарен дял, казва Трейнър.

На фондовата борса в Ню Йорк акциите на тесла днес се търгуват с близо 20% спад, достигайки 342 долара за брой. До вчера цената беше 159 пъти над форуърд печалбата ѝ.

Според изпълнителният директор на New Constructs това е една от най-големите „къщи от карти”, която се подготвя да бъде срината.

Той добавя, че неотдавнашният сплит на акциите също може да се окаже опасен за новите инвеститори.

Припомняме, че на 31 август Tesla раздели акциите си, като най-големият външен акционер в компанията - Бали Гифорд, намали дела си. Книжата на компанията бяха засегнати и от други разпродажби, които се отразиха и на някои от най-големите имена на пазара.

В интервюто си пред CNBC Трайнър каза още, че Tesla дори не е в класацията на топ 10 компаниите по продажби на електромобили в Европа.

Коментари: 0