Tesla съкращава 9% от служителите си

Според Мъск това няма да засегне производството на Model 3

Tesla съкращава 9% от служителите си

Снимка: Tesla

Tesla планира да съкрати около 9% от персонала си, като компанията обещава да "за последен път".

"Tesla нарасна и бързо се разви през последните няколко години, което доведе до известно дублиране на роли и някои работни функции", пише изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск в имейл до служителите, предаде CNN. "И докато това имаше смисъл в миналото, то трудно се оправдават днес", се казва още в писмото.

"Вземаме това трудно решение сега, така че никога да не трябва да го правим отново", допълва Мъск.

Ще бъдат засегнати само служители на трудов договор. 

Мъск уточнява още, че съкращенията няма да повлияят на производството на Model 3, тъй като няма да бъдат съкратени производствени сътрудници. Tesla все още наема хора на ключови позиции и ще увеличи производствения си персонал.

Производството на Model 3 бе спряно през есента, което накара акционерите да съдят компанията. Но оттогава насам изглежда, че Tesla възстанови темповете на производство. Миналата седмица Мъск заяви, че е "много вероятно" Tesla да постигне целта си да прави по 5000 автомобила Model 3 на седмица до края на месеца.

Към вторник акциите на Tesla са се увеличили с повече от 40% спрямо 52-седмичното дъно, което удариха през април. След новината за съкращенията обаче цената им отново малко се понижи.

Мъск обяснява, че съкращенията на работни места са част от преструктурирането, добавяйки, че те трябва да помогнат за намаляване на разходите и компанията най-накрая да стане печеливша.

Той отбелязва, че Tesla никога не е реализирала годишна печалба - нещо, което често се изтъква от критиците. "Ние никога няма да постигнем [нашата] цел, освен ако в крайна сметка не покажем, че можем да бъдем устойчиво печеливши", пише той в писмото.
Коментари: 0