Tesla премахна функцията „автопилот“ на Model S

Euro NCAP обяви първите резултати от тестовете на системи за автономно управление

Tesla премахна функцията „автопилот“ на Model S

Снимка: Pixabay

716 ~ 1 мин. четене

Tesla ще трябва да премахне функцията автопилот от електромобила Model S след тестовете на независимата асоциация Euro NCAP. Според експертите функцията не оправдава името си и по спешност трябва да се премахне от списъка с предлаганите опции.

Тестовете установяват, че всички системи, които се използват от съвременните автомобили, изискват постоянен контрол от страна на водача на автомобила. Използването на "пълен автопилот" до момента не е уредено юридически и не е позволено.

От Euro NCAP смятат, че името Full Self-Driving Capability заблуждава купувачите и ги кара да мислят, че те могат да не контролират бордовите системи по време на движение, а това може да доведе до пътни инциденти.

Опцията "автопилот" официално е отпаднала от конфигуратора на Tesla, съобщава Autocar, цитиран от изданието AutoMedia. От компанията нямат официален коментар по темата дали има връзка с тестовете на Model S от Euro NCAP. В списъкът с допълнително оборудване на Tesla вече е достъпен само комплексът Enchanced Autopilot, който обединява голям брой асистенти на водача.Подкрепи Economic.bg