Tesla вече произвежда литиево-йонни акумулатори

До следващата година Gigafactory ще прави батерии с енергия колкото потреблението на света през 2013 г.

Tesla вече произвежда литиево-йонни акумулатори

Снимка: Tesla.com

5994 ~ 2 мин. четене
Gigafactory вече работи, съобщиха от Tesla Motors. В огромното съоръжение за производство на акумулаторни клетки в Невада е започнало серийното производство на литиево-йонни батерии за автомобили, предава Bloomberg. "Гигафабриката" е съвместно начинание между собственика на Tesla Илън Мъск и японската Panasonic.

Първият цилиндричен акумулатор от новата технология е слязъл от производствената линия в сряда.
В началото в завода ще се правят батерии за битовите и промишлени акумулаторни системи Powerwall 2 и Powerpack 2, а първите акумулаторни батерии за електромобилите Tesla Model 3 ще започнат да се произвеждат през второто тримесечие на тази година.

Експертите коментират, че началото на масовото производство
е огромно постижение в стремежа на Tesla да електризира транспорта и да върне производството на батерии в САЩ, тъй като в момента голяма част от световното производство на акумулатори е в Китай, Япония и Южна Корея.

В момента "Гигафабриката" работи с 1/3 от капацитета си, но плановете са той да бъде увеличен през 2018 г. Сега там работят около 2900 души, но идеята е броят да бъде увеличен до 6500 души. В околните райони ще бъдат създадени още от 20 до 30 хиляди работни места, свързани с Gigafactory.От Tesla Motors коментират, че до следващата година заводът ще успее да произведе литиево-йонни акумулаторни батерии с общ капацитет 35 гигаватчаса. Това е повече от световното производство през 2013 г. и е достатъчно за производството на акумулаторни батерии за 500 000 електромобила Model 3.

Пълната мощност на Gigafactory ще бъде задействана през 2020 г., когато предприятието ще започне да произвежда батерии с общ капацитет 150 гигаватчаса годишно. Този обем е достатъчен за производството на 1.5 млн. електромобила.
Подкрепи Economic.bg