Tesla вече произвежда повече батерии от всеки друг в света, твърди Мъск

В момента Gigafactory 1 произвежда батерии за соларни покриви и за Model 3

Tesla вече произвежда повече батерии от всеки друг в света, твърди Мъск
Намиращата се в Невада Tesla Gigafactory 1 вече произвежда повече батерии отколкото всяка друга фабрика в света – това е казал пред инвеститори основателят на компанията Илън Мъск. Производствените бази дори не са завършени напълно, но ето че вече имат огромно значение в областта на съхранението на енергия, пише Futurism. 

Съоръжението е разположено на над 455 хил. квадратни метра. През януари там започнаха да се произвеждат Powerwall и Pawerpack батерийни клетки, а през юни и батерии за Model 3. Това съставлява едва около 30% от капацитета на фабриката. 

Целта е, когато Gigafactory бъде завършена, тя да може да произвежда мощност от 35 GWh в към края на 2018 г. 

Гейлс Кийтинг, председател на Института за инвестиции във Вертщайн, коментира, че в света се наблюдава своеобразна надпревара във въоръжаването с акумулатори. От една страна е Мъск, от друга са китайците, които искат да го надминат, а неотдавна стана ясна и амбицията на Германия да да инвестира 1 млрд. долара в голям завод за батерии. 

Очевидно е, че конкуренцията в бизнеса с батерии се увеличава и макар това да не е добре дошло за самия Мъск, то за всички граждани по света е шанс да се възползват от чистата енергия. От една страна, ще се увеличи капацитетът за съхранение, от друга, ръстът в предлагането ще бъде последван от намаляване на цените. В рамките на състезанието компаниите ще се надпреварват и в създаването на по-безопасни, по-големи и по-ефективни батерии, така че колкото се може по-скоро да оставим изкопаемите горива в историята. 
Коментари: 0