ТЕЦ „Варна” ще получава пари за студен резерв

Става въпрос за периода май-юли 2018 г. като предоставената нетна разполагаемост е 166 MW

ТЕЦ „Варна” ще получава пари за студен резерв
Автор: Александра Сотирова

Очаквано ТЕЦ „Варна”, собственост на бившия транспортен министър от кабинета на Орешарски Данаил Папазов, спечели търг на ЕСО за осигуряване на студен резерв. Това ще струва на държава 2.83 млн. лв. за целия период на договора с оператора. Това става ясно от сайта на Електроенергийния системен оператор за резултатите от търг за закупуване на разполагаемост за студен резерв.

Става въпрос за периода май-юли 2018 г. като предоставената нетна разполагаемост е 166 MW, или 366 528 MWh. Цената за един MWh е 7.65 лв., която е нормална тарифа за пролетно-летния сезон. Според условията на ЕСО максималната предлагана цена за разполагаема мощност за студен резерв не може да надвишава 7.71 лв/MWh. ТЕЦ "Варна" участва в търга за студен резерв с Блок 6, който беше пуснат в експлоатация след ремонт през март 2018 г. 

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), коментира пред Economic.bg, че за него е непонятно защо се увеличава студеният резерв, след като няма необходимост. По думите му посоката трябва да е съвсем различна и трябва да се върви към намаляване на студения резерв до 0, тъй като това са излишни пари под формата на такси.

Велев обясни, че включването на консуматори, а не генератори е по-евтин и елегантен начин за осигуряване на резерва. "Друг вариант е и вносът на електроенергия", каза още той. Според бизнесмена включването на ТЕЦ „Варна” в студения ще се отрази негативно на финансовите резултати на БЕХ.

В края на март „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) поиска увеличаването на средногодишната разполагаема електрическа мощност, предвидена за "студен резерв" за периода 2018/2019 г., до 650 MW. Тогава операторът обясни, че с увеличението се цели да се постигнат задължителните показатели за надеждност на електроснабдяването и сигурност на електроенергийната система.

Припомняме, че българската компания „Сигда” ООД през януари купи неработещия ТЕЦ „Варна” от чешката CEZ Group, която я продаде отделно от останалите си активи в страната. Изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014 г.). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова

Търговете за предоставяне на студен резерв за периода 1 август 2017 г. до 31 юли 2018 г. ЕСО проведе миналата година. Тогава стана ясно, че седем централи, разпределени в три Лота, ще осигуряват студения резерв за този период - ТЕЦ „Бобов дол”, ТЕЦ „Марица 3”, „Биовет”, „Брикел”, Топлофикация „Перник”, Топлофикация „Русе”, ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Коментари: 0