9-ти май - Денят на Европа

Европейският съюз посреща 66-ата година от началото на европейската интеграция

9-ти май - Денят на Европа
168 ~ 2 мин. четене
Денят на Европа ще бъде отбелязан със празнични шествия във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС). На 9-и май 2015 г. се чества и 70-годишния юбилей от края на Втората световна война и 65-ата годишнина от подписването на Декларацията на Робер Шуман.

Основополагащият документ е представен от френския външен министър Робер Шуман на 9-и май 1950 г. В Декларацията Шуман предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС), като членовете ѝ се съгласяват да обединят производството си на двете суровини.

Общността е първата от редица наднационални европейски институции, които са довели днес до формирането на Европейския съюз в днешната му форма.

Първите страни членки, положили старта на европейската интеграция са Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург.

"Европейският съюз се роди в равносметката на ужасяваща война и ние все още живеем в непредсказуем свят. Искам Европа, която е в сърцето на действието, Европа, която се движи напред, Европа, която защитава гражданите, собствените си интереси и представлява модел за останалите", заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по повод празника.

Повечето от европейските институции в Брюксел, Страсбург и Люксембург ще бъдат отворени за посетители през целия ден. В Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, ще бъдат отворени 25 щанда, които ще представят пред гражданите различните генерални дирекции в структурата на ЕК, визията и работата им.

Представителствата на ЕС в държавите членки също обявиха Ден на отворените врати. Европейските комисари ще участват в преки дискусии с гражданите в европейските градове.

2015-а година беше обявена за Европейска година на развитието - празненствата по случай 9-и май са посветени на темите за това какво прави Европейският съюз за намаляването на бедността в развиващия се свят. Много от дейностите днес ще бъдат фокусирани върху сътрудничеството в областта на развитието. 

По случай първия Ден на Европа от встъпването в длъжност на новата Европейска комисия, ще бъде публикуван Доклад за европейските избори, който ще анализира ефекта на новия начин на избор на председателя на Европейската комисия, който позволява повече прозрачност и легитимност на Комисията: 

"Предварителното представяне на водещите кандидати за председател на комисията през 2014 г. промени играта и овласти европейските граждани да участват по-активно в демократичния живот на ЕС. Искам през 2019 г. повече европейци да упражнят правото си на глас", коментира еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова.

На изборите миналата година европейските партии за първи път предварително посочиха кои са личностите, състезаващи се за председател на ЕК.
Подкрепи Economic.bg