Тим Кук подсказа, че Apple движи голям AI проект

И той не е свързан единствено с автономните системи за автомобили

Тим Кук подсказа, че Apple движи голям AI проект
Обществена тайна е, че Apple работи по автономни системи за задвижване, а сега изпълнителният директор Тим Кук обяви, че дейността на компанията в областта на изкуствения интелект не е свързана единствено с автомобили. 

„Автономните системи могат да се използват по различни начини“, коментира Кук по време на среща с инвеститори, допълвайки че автомобилите са само една от тези области. 

Изказването навежда на мисълта, че Apple не ограничава AI разработките си единствено до колите, но и поставя разговора по темата в полето на спекулациите. Знае се например, че автономните системи биха могли да се използват в дронове, корабоплаване и всякакъв тип роботи като от складови помощници до машината, която се ползва за разглобяването на iPhone. 

Вече има разработени няколко автономни дронове, а амбициите за автономни заводски роботи са също големи. Любопитни са и идеите за ботове за доставки, каквито вече бяха пуснати експериментално на някои места. 

Разширяването на фокуса на Apple отвъд автомобилите отваря повече възможности за компанията и шанс разработките ѝ в сферата на изкуствения интелект да стъпят на повече пазари. 

Като се има предвид колко компании инвестират в автономни технологии, тази стратегия определено изглежда по-правилна – дори ако автомобилите все още са основната цел на Apple. . 

„Ние сме много фокусирани върху автономните системи“, изтъква Кук, който коментира още, че компанията вече е задвижила в ход „голям проект“. Той допълва, че става дума за наистина големи инвестиции и заключава, че от тяхна гледна точка „автономията е като майка на всички базирани на изкуствен интелект проекти“, пише The Verge. 

Коментари: 0