Топ 10 на най-добрите градове за живеене

Виена отново води в класацията, София е на 115-о място

Топ 10 на най-добрите градове за живеене
4553 ~ 3 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Класацията е изготвена по проучване за 2015г. на консултантската компания Мърсър“ (Mercer), цитирано от в. „Ромъния либера“, на които се позова БТА.

Първите пет позиции в класацията остават непроменени спрямо миналата година – второ място е Цюрих, следван от Оукланд (Нова Зеландия), Мюнхен и Ванкувър (Канада). Дюселдорф и Франкфурт също са в челната десетка.

Най-зле класираните градове в региона са Киев - 175 място, Тирана - 180 място и Минск - 189 място. Киев е отчел съществен спад в класацията на фона на политическата нестабилност и насилието в Украйна.

В изследването София заема 115-то място.

10. Сидни


Населението на Сидни, заедно с предградията му, е близо около 4,76 милиона душ, а населението в централната градска част е около 146 297 души. Сидни е най-големият финансов, транспортен, търговски и културен център в Австралия, съперничещ само с Мелбърн.

9. Копенхаген


През 2008 г. е обявен за най-добрия град за живеене. Старите барокови сгради "съжителстват" безпроблемно с новите модерни архитектурни хрумвания и са в основата на съвършеното пъстроцветие - особеност на столицата на най-старата европейска монархия.

8. Женева


Градът се намира в югоизточната част на Швейцария.  Женева е седалище на много европейски и световни организации и е вторият по големина град в страната след Цюрих.

7. Франкфурт


Германският град е разположен в провинцията Хесен и е един от водещите финансови центрове в Европа. В него се намират седалищата на Европейската централна банка и Франкфуртската външнотърговска банка. Там се намира един от най-големите и богати на животински видове зоопаркове в света. Той има изключителен принос в изучаването и опазването на много видове редки и световно застрашени животни.

6. Дюселдорф


Един от големите търговски, промишлени и пристанищни градове. В града са провеждат панаири, изложби и базари на различни стоки. Дюселдорф е утвърден център на рекламната и модната индустрия. През последните години се утвърждава и като един от големите телекомуникационни центрове на Германия.

5. Ванкувър


Най-големият град в западната част на страната и трети по големина в Канада. Градът е голям индустриален център. Живописната природа на града и околностите привлича и много туристи. Планините, океанът и горите, заобикалящи града, са привлекателно място за посетители от цял свят.

4. Мюнхен


Градът се намира в центъра на германската провинция Бавария. Мюнхен е трети по промишлена сила в Германия и е основен културен мегаполис в страната. Известен с институтите си по биотехнологии и е вторият град с най-много издателски къщи в света, като пред него е единствено Ню Йорк.

3. Оукланд


Космополитен град, обграден от очарователен воден свят, осеян с повече от 50 острова. От градски развлечения към слънцето на островите - съвременна градска среда, където всеки живее на не повече от половин час път до прекрасни плажове, пътеки за туристически поход и до дузина пленителни острови за отдих.

2. Цюрих


Градът е най-голямото търговско средище в Швейцария. Цюрих е най-важният център на офшорно банкиране в света, най-вече заради швейцарската банкова тайна. Във финансовия сектор се реализира около една четвърт от стопанската дейност. Швейцарската фондова борса също се намира в Цюрих. Доколкото до туризма, годишно в Цюрих има 2,8 млн. нощувки в 121 хотела с леглова база от 13 471 легла. 79,6% от нощувките са на чужденци.

1. ВиенаВиена, в която живеят 1,7 милиона души, оглавява класацията за шеста поредна година. Австрийската столица може да се похвали с наситен културен живот, всеобхватно здравеопазване и умерени жилищни цени. Обширната мрежа за градски транспорт струва само едно евро на ден с едногодишна карта.
Коментари: 0