Toyota инвестира 500 млн. долара в Uber

Сделката ще тласне и двете напред в автономната надпревара

Toyota инвестира 500 млн. долара в Uber

Снимка: Pexels

Японският автомобилен производител Toyota ще инвестира 500 млн. долара в компанията за споделени превози Uber. Стъпката ще разшири партньорството между тях, насочено към разработването на самоуправляващи се автомобили, пише BBC. 

По информация на Toyota инвестицията ще се насочи към „масовото производство“ на автономни коли, които след това ще влязат в мрежата за споделени превози на Uber. Съвместната работа ще помогне и на двете компании да наваксат позиции на тепърва оформящия се конкурентен пазар, където лидер е Waymo на Alphabet. 

Сделката идва добре и за Uber, чийто финансови резултати са далеч от добри. Сега стартъпа вече се оценява на 72 млрд. долара. 

В прессъобщение до медиите се казва още, че безпилотните технологии на всяка от компаниите ще бъдат интегрирани в бъдещ модел Toyota, специално  разработен за целта. Серията ще се базира на Sienna Minivan на японската марка. Пилотните тестове ще стартират през 2021 г. 

Според Шигеки Томояма, изпълнителен директор на Toyota Motor Corporation, „това споразумение и инвестиции бележат крайъгълен камък в превръщането ни в компания за мобилност“. 
Коментари: 0