Тръгва дело срещу Facebook за следене на лични съобщения

Окръжен съдия в Калифорния одобри колективния статут на процеса - от името на всички потребители, изпращали кореспонденция с линкове към интернет страници

Тръгва дело срещу Facebook за следене на лични съобщения
Автор: Стилиян Гребеничарски

Колективно дело срещу Facebook за следене на лична кореспонденция на потребителите ще започне в САЩ, пише Reuters. Социалната мрежа е събирала информация от съобщенията, която е използвана с маркетингови цели.

Окръжният съдия от Оукланд, Калифорния Филис Хамилтън отхвърли няколко иска срещу компанията за нарушаване на щатското законодателство, но допусна за разглеждане претенцията за нарушаване на федералните закони.

От Facebook твърдяха, че предполагаемото сканиране на съобщения се вписва в изключенията на Закона за тайната на електронната кореспонденция, бидейки извършвана като част от обичайната дейност на компанията. Съдия Хамилтън обаче прецени, че социалната мрежа не е предоставила убедително обяснение как точно тази практика е част от обичайния ѝ бизнес.

Искът е бил подаден от потребител на Facebook на име Матю Кембъл през 2013. Той поиска делото да бъде разглеждано като колективно, от името на всички потребители изпращали съобщения в социалната мрежа. Компанията автоматично е проверявала кореспонденцията между потребителите си за линкове към интернет страници, за да моделира маркетинговите им профили и по-късно да ги предлага по-прецизно за „харесване“ на хора със сходни интереси.

От решението на окръжния съд става ясно, че Facebook е прекратила практиката през октомври 2012 г., но е продължила да прави определени „анализи“ на личните съобщение с цел защита от вируси и спам.

Делото вече е известно като „Кембъл срещу Facebook”.

Коментари: 0