Тръмп нареди „значително увеличение“ на санкциите срещу Иран

Американският президент е категоричен, че Техеран е отговорен за атаката срещу нефтените платформи в Саудитска Арабия

Тръмп нареди „значително увеличение“ на санкциите срещу Иран

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил „значително увеличение“ на санкциите срещу Иран, след като Саудитска Арабия показва останки от дронове и ракети. Според кралството Техеран е използвал летящите машини в атаката срещу нефтените съоръжения през уикенда.

Тръмп не даде обяснение в краткия си туит, с който съобщи за разпореждането си.

„Току-що възложих на министъра на финансите да увеличи значително санкциите срещу страната Иран!“, написа Тръмп в Twitter.

Иран обаче отново отрече участие в нападението на 14 септември, при което беше ударено най-голямото съоръжение за преработка на нефт в света. На практика беше преустановено половината от производството в Саудитска Арабия и 5% от световното потребление.

„Те искат да окажат максимален натиск върху Иран чрез клевета“, каза президентът на Иран Хасан Рухани. „Не искаме конфликт в региона. Кой започна конфликта?“, добави той, обвинявайки Вашингтон и неговите съюзници от Персийския залив за войната в Йемен.

Йеменското движение „Хути“, съюзник на Иран, което се бори срещу коалицията, ръководена от Запада и Саудитска Арабия в продължение на повече от четири години, пое отговорност за атаката.

Въпреки това Министерството на отбраната на Саудитска Арабия свика пресконференция, на която показа части от дронове и ракетни отломки, за които твърди, че са „неоспорими“ доказателства за иранската агресия. „Общо 25 дрона и ракети са били използвани при атаките, започнати от Иран, а не от Йемен“, добави говорителят на министерството.

Атаката в събота разкри уязвимостта на петролната инфраструктура на Саудитска Арабия и хвърли ръкавица към Съединените щати, които искат да ограничат влиянието на Техеран в региона.

Доказателството за иранска отговорност може да окаже натиск върху Рияд и Вашингтон да отговорят, въпреки че и двете държави подчертават необходимостта от предпазливост.

Тръмп каза, че не иска война и се координира с Персийския залив и европейските държави.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви, че ударът върху най-големия износител на суров петрол в света е „истински тест за глобалната воля“ за противодействие на подривната дейност и на разрушаването на международния ред.

Неговият пратеник в Лондон, принц Халид бин Бандер, каза пред BBC, че атаката „почти сигурно“ е подкрепена от Иран. „Опитваме се да не реагираме бързо, защото последното нещо, от което се нуждаем, е повече конфликти в региона“, добави той.
Коментари: 0