Тръмп вади САЩ от Транстихоокеанския търговски договор

Новоизбраният президент обяви плановете си за първите 100 дни

Тръмп вади САЩ от Транстихоокеанския търговски договор
220 ~ 2 мин. четене

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп обяви, че още в първия си ден на поста през януари 2017 г. ще изтегли Съединените щати от търговския договор за Транстихоокеанско партньорство, подписан през 2015 г. от 12 страни в района, без Китай. Изявлението бе направено във видеозапис, разпространен от преходния му екип по поемане на властта, съобщават Си Ен Ен и Ройтерс.

"Това търговско споразумение е потенциално бедствие за нашата страна. Вместо него ще водим преговори за справедливи двустранни търговски споразумения, които ще върнат работните места и индустрията на американска земя", обяснява милиардерът.

Освен това на 20 януари, когато ще встъпи в длъжност, Тръмп ще издаде указ за отменяне на редица държавни регулации, ще нареди на министерството на труда да разследва злоупотребите с визови програми, ще отмени някои ограничения над производството на енергия, включително на шистов газ и петрол и въглища, ще нареди на министерството на отбраната да изготви план за борба с кибератаки, посочват Ройтерс и ДПА.

Във видеозаписа избраният за президент уверява, че преходният му екип работи много гладко и ефикасно. "Поканени са наистина качествени и талантливи мъже и жени, истински патриоти, и мнозина от тях скоро ще бъдат част от нашето правителство, което ще ни помогне да направим Америка отново велика", казва Тръмп.

Намеренията на Тръмп са до някаква степен лесни за изпълнение, тъй като те могат да бъдат направени с подпис от страна на президента и не изискват одобрението на Конгреса на САЩ, коментират международните медии.

На Тръмп му предстои обаче да спази своите най-значими обещания, които задължително минават през контролираните от републиканците две камари на Конгреса. Това са стената на границата с Мексико, спиране на мигрантите мюсюлмани и отмяна на закона за здравните осигуровки, известен като „Обамакеър“.

Подкрепи Economic.bg