Тръмп заплаши да обмити целия китайски внос

Американският президент заяви, че няма да отложи по-високите мита, които трябва да влязат в сила на 1 януари

Тръмп заплаши да обмити целия китайски внос

Снимка: БТА

Доналд Тръмп възнамерява да задълбочи търговската война, която поведе срещу Китай. Той потвърди, че възнамерява да изпълни заканата си да повиши до 25% митата върху редица китайски вносни стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Освен това американският президент заплаши да обложи вноса на всички стоки, които се внасят от Китай.

Думите на Тръмп дойдоха под формата на интервю за вестник Wall Street Journal, публикувано дни преди срещата му в Аржентина с китайския му колега Си Дзинпин в Аржентина. Американският лидер заяви, че е „малко вероятно” да приеме искането на Пекин да отложи повишението на митата,  което трябва да влезе в сила на 1 януари догодина.

„Единственото споразумение би било Китай да се отвори за конкуренцията от САЩ”, казал е Тръмп пред WSJ и е добавил: „Що се отнася до това, че други страни са притеснени, това си е техен проблем”.

Тръмп, който ще се срещне с Дзинпин в кулоарите на срещата на лидерите от Г-20 в Буенос Айрес тази седмица, е заявил, че ако преговорите с китайския държавен глава са неуспешни, той също така ще наложи мита върху целия китайски износ към САЩ.

Американският лидер е пояснил, че ще наложи допълнителни мита в размер на 10% или 25% върху стоки от Китай на обща стойност 267 млрд. долара.

Коментари: 0