Тръмп заплаши \"Тойота\" с по-високи мита

Компанията възнамерява да строи завод в Мексико за внос на коли в САЩ

Тръмп заплаши \
3725 ~ 1 мин. четене
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши "Тойота" с по-високи мита за внос на автомобили в страната. Причината е намерението на японската компания да построи завод в Мескико и от там да внася автомобилите си на американския пазар.

"Toyota Motor обяви, че ще построи нов завод в Баха, Мексико, за да произвежда автомобили Corolla за САЩ. Няма начин. Постройте завод в САЩ, или ще плащате по-високи вносни мита!", написа Тръмп в Twitter.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, определи по време на предизборната си кампания създаването на работни места в САЩ, включително чрез връщане на американските компании, работещи в чужбина, като ключов момент в неговата политика. За изпълнение на тази програма той възнамерява да намали данъците за бизнеса в страната, като същевременно вдигне вносните мита.

Припомняме, че преди дни Форд обяви, че ще се откаже от намерението си да строи завод в Мексико на стойност 1,6 млрд. долара, като за сметка на това ще отвори 700 нови работни места във фабриката си в Мичиган, САЩ. Причина е призивът на Тръмп за повече работни места в страната.
Подкрепи Economic.bg