Третата писта на „Хийтроу“ отложена с до 3 г.

Тя ще е готова най-рано в началото на 2028 г., а може да закъснее до края на 2029 г.

Третата писта на „Хийтроу“ отложена с до 3 г.

Снимка: Pixabay

Собствениците на Летище Хийтроу обвиниха Органа за гражданска авиация (CAA), че бави откриването на планираната трета писта на най-натовареното британско летище. Първоначално разширението беше обещано за 2026 година.

Но Heathrow Airport Limited каза, че след решение на CAA относно разходите за развитие, допълнителната писта няма да бъде готова до известно време между началото на 2028 г. и края на 2029 г.

За да направи спорната трета писта до 2026 г., Хийтроу искаше да похарчи 2.9 млрд. паунда (по цени от 2014 г.) преди да бъде издадено разрешение за планиране.

Но документ на CAA за ранните разходи, свързани с разширяването, описва целта за 2026 г. като „агресивен график“. В него се казва още, че ако не бъде издадено разрешението за планиране, летищните такси и пътническите такси може да се наложи да се повишат поради „потъващите разходи“.

Пол Смит, директор на групата за потребителите и пазарите на CAA, казва: „Вярваме, че повече капацитет на пистата в Хийтроу ще бъде от полза за въздушните пътници и собствениците на товари. Необходимо е навременното й изграждане, за да се предотврати бъдещите потребители да плащат по-високи тарифи и да получават по-малък избор и по-ниско качество на услугите", пише Independent.

Летището категорично обвини службата по гражданска авиация за отлагането. Говорителят на Хийтроу каза: „CAA забави графика на проекта с поне 12 месеца".

„Сега очакваме да завършим третата писта между началото на 2028 г. и края на 2029 г.“
Коментари: 0