Три месеца след трагедията край Своге: АПИ поставя обезопасителни мантинели

Новите мантинели са от най-висок клас, заяви инж. Глосов

Три месеца след трагедията край Своге: АПИ поставя обезопасителни мантинели

Снимка: АПИ

Три месеца след трагедията край Своге, където след автобусна катастрофа загинаха 20 души, Агенция „Пътна инфраструктура“ започна поставянето на обезопасителни мантинели. Днес на проверка на работата на фирмата, монтираща новите мантинели в отсечката, бяха председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов заедно с бившия шеф  настоящ член на Агенцията инж. Дончо Атанасов. Новата маркировка ще бъде от най-висок клас с цел превенция на последващи инциденти, а мантинелата ще бъде двойна.

Според инж. Глосов поставянето на ограничителни системи в населено място не е отговорност на АПИ, но е поет ангажимент пред жителите на Своге и това ще се случи до 12 декември. Преди това е било невъзможно да се предприемат каквито и да било дейности заради продължаващото досъдебно производство. Той посочи, че новото съоръжение е трябвало да се постави от общината, тъй като участъкът е на тяхна територия и общината събира таксите от билбордове по трасето в населеното място.

„Решението за такъв тип мантинела е, за да бъде максимално осигурена безопасността. Това е един от най-високите класове на защита от такъв тип катастрофи, които биха се случили.Това е мантинели, които се монтират на магистралите за скорост от 140 км.“, обясни Глосов. 

По думите на инж. Дончо Атанасов, мантинелата ще бъде монтирана точно зад бордюра, за да има най-висок клас на задържане. Агенцията е поръчала и проект за създаване на пешеходен надлез зад съоръжението на завоя, с цел обезопасяване на преминаването на пешеходци.
Коментари: 0