Трима министри подкрепят втори лифт в Банско

Ангелкова, Лукарски и Красен Кралев дадоха категорична подкрепа за развитието на курорта

Трима министри подкрепят втори лифт в Банско

Снимка: Стоян Йотов

3716 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска
Стига вече емоции, стига спорове. Крайно време е да има яснота за развитието на ски зоната в Банско, призова министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в началото на дискусията за изграждане на втори лифт в Банско, която в момента се провежда в Министерството на околната среда и водите,, предаде репортер на Economic.bg.

"Развитието на туризма е изключително важно за икономиката на страната. Той е структоропределящ отрасъл и формира повече от 14% от БВП на страната. Приходите за миналата година за зимния сезон са около 1 млрд. лв. Според официалните данни на НСИ около 500 000 чуждестранни туристи са посетили Банско. Преките загуби за икономиката биха били огромни ако се тръгне за прекратяване договора за концесия", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя изрази надежда, че на днешната среща ще се постигне оптимално решение, което няма да засегне туризма в страната, както и по отношение на опазване на околната среда. 

"Спортната инфраструктура е изключително важна за развитието на зимните спортове у нас. По-голяма част от спортистите ни се подготвят в чужбина поради липса на такава у нас или крайно недостатъчна", коментира министърът на спорта Красен Кралев.  По думите му това струва скъпо на държавата и трябва да се намери балансирано решение, за да не страдат всички.

"Няма нужда от статистически данни за това, че инфраструктурата в страната е необходима. Трябва да се направи втори кабинков лифт, който доказано е най-екологичният транспорт", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Кметът на Банско Георги Икономов каза, че очаква поне един еко аргумент за това, какво точно ще се наруши при изграждането на втори лифт. 

"Не е работа на правозащитните организации да се занимават с офшорките. Сигурен съм, че има изкривявания в концесиите, но трябва балансирано решение", добави Петър Кънев. 
На срещата бе постигнат консенсус за това, че е необходим подобрен договор за концесията на ски зоната. В него трябва да има по-ясни правила, тъй като в момента възникват различни проблеми и спорове, като например за обект и предмет на концесията.


Очаквайте подробности!

Подкрепи Economic.bg