Трите министерски оставки не са вдигнали доверието към властта

Според Alpha Research управляващите трябва да намерят и друг начин да демонстрират поемане на отговорност

Трите министерски оставки не са вдигнали доверието към властта
592 ~ 1 мин. четене
Трите министерски оставки заради трагедията край Своге не са повишили доверието на българите към властта. Въпреки това обществото одобрява подаването на оставките на тримата министри Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски от петък. Това показва ново проучване на Alpha Research, проведено  по поръчка на БНТ.

61% от анкетираните в изследването одобряват трите подадени оставки, 30% не ги одобряват и 9% не могат да преценят. В същото време обаче от допитването става ясно, че министерските оставки не са достатъчни да повишат доверието към властта като цяло. Проучването показва, че за гражданите проблемът не е само в липсата на „сцепление“ в асфалта, а в липсата на „сцепление“ между работата на институциите, която трагичният инцидент край Своге осветли.

Именно затова над 61% от анкетираните са заявили, че оставките не са повлияли по никакъв начин на доверието им към кабинета „Борисов 3”. При 20% от респондентите доверието дори е намаляло, а ръст е имало само при 12%.

От Alpha Reserach подчертават, че фактът, че доверието към властта не се влияе от оставките на тримата министри, е червен сигнал. Според агенцията за маркетингови проучвания, ако управляващите не потърси и друг начин да демонстрират поемане на отговорност, то кредитът на доверие към тях ще започне сериозно да буксува.
Подкрепи Economic.bg