Трябва да ускорим цифровизацията, за да има ползи

Електронното управление означава прозрачност, смята Мария Габриел

Трябва да ускорим цифровизацията, за да има ползи
Автор: Александра Сотирова

Мария Габриел е български еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия. Тя присъства на церемонията "Кмет на годината" 2017, на която заедно с вицепрезидента на Комитета по регионите Марку Маркула, председателя на комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова, председателя на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов и председателя на сдружение Евро Aдванс и основател на проекта TheMayor.eu Боян Томов, дадоха старт на новия мащабен европейски проект, който стартира в България - Порталът на европейските общини (www.themayor.eu).

- Г-жо Габриел, какви ще са ползите за общините от инициативата WiFi4EU?

Този проект е новаторски и за първи път Европа ще работи директно с общините и ползите ще се усетят в тях. Имаме бюджет от 120 млн. евро, който ще позволи между 6 и 8 000 общини да получат ваучери за осигуряване на безплатен интернет на обществени места в цяла Европа. Самите общини ще решат дали те да бъдат за парковете, болницата, читалището или туристическа атракция. Принципът ще бъде първи дошъл, първи обслужен, затова разчитам за голямата активност на всички български градове, въпреки че ние също ще внимаваме за географския баланс. 

Нашата цел е до февруари 2018 г. да бъдем готови за първите 1000 ваучера, дотогава обаче с екипа ми сме на финална фаза в разработката на формуляра за кандидатстване и интернет сайта, на който общините предварително ще могат да се осведомят какви са спецификациите. Имам още много работа с операторите, защото те трябва да са запознати с условията. Аз самата ще демонстрирам регистрацията в сайта и формуляра. Целта ни е той да е максимално опростен, защото знаем, че административният капацитет на една малка община в България няма капацитета на една голяма.

За нас е много важно този проект да заработи и в него има нещо ново – веднъж регистрирала се общината в една от точките, ще бъде автоматично регистрирана във всички останали в Европа. За мен това означава в следващите години привличане на инвестиции, създаване на нови услуги, запознаване на останалата част от Европа с много от красотите и забележителностите на българските общини. Изключително много разчитам на тях и на всички в Европа, за да може той да се случи.

- Кога общините ще могат да кандидатстват по проекта?

Поставили сме си за цел проектът да стартира през февруари 2018 г. като преди това ще дадем възможност в рамките на около два месеца да се запознаят с условията. В него ще могат да се включат всички общини - и малки, и големи.

- Какво предстои ЕК да направи относно Закона за защита на личните данни и всъщност защитени ли сме?

Европейската сигурност имаше куража да заяви, че защитата на личните данни е наша основна ценност и те трябва да бъдат неприкосновени и мисля, че това е нещо, което всеки гражданин иска. Затова имаме общ регламент за личните данни, който трябва да влезе в сила и да бъде приложен от всички държави-членки до май 2018 г. Сега е много важно да се продължи с информационните кампании и гражданите да бъдат сигурни, че на ниво ЕС техните лични данни са защитени. Защото в този регламент е предвидено и свободното движение на данни в целия съюз.

Само преди месец предложихме и още нещо, свободно движение на неличните данни – това е потенциалът на икономиката на данните. Днес ги изчисляваме около 2% от БВП на съюза. Ако го освободим да циркулира свободно, това ще означава 4% от БВП до 2020 г. – 739 млрд. евро. Всички можем веднага да се сетим колко важни са тези пари за още много други сфери, в които имат нужда сектори в ЕС.

- Административната тежест е много голям проблем за България, вие като човек на дигитализацията, смятате ли, че вървим в правилната посока и мерките, които прилагаме, са достатъчни, за да се движим в крак с технологиите?

Освен правилни, те са насочени и към бъдещето. За всички ни трябва да е ясно, че без електронното управление няма как да се случи единният цифров пазар. Електронното управление означава прозрачност, ефикасност и спиране на загубата на време за всеки един гражданин. Междувременно то може да отключи потенциала както на хората, така и за бизнеса. Това е посоката, в която вървим на ниво целия ЕС.

Всички работим за това до септември 2018 г. да има електронна идентификация. В момента принципът „Веднъж завинаги“ е един от нашите регламенти и ето я България. Тя всъщност показва по един много положителен начин, че ние сме в духа на това, което се случва за цяла Европа. Ако искаме цифровизацията наистина да донесе ползи за икономиката и обществото, трябва да ускорим ритъма.

Коментари: 0