Тръмп поиска отлагане на президентските избори в САЩ

Той се притеснява, че гласуването по пощата, заради Covid-19, ще доведе до манипулации

Тръмп поиска отлагане на президентските избори в САЩ

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи президентските избори през ноември да бъдат отложени, като заяви, че гласуването по пощата може да доведе до измами и неточни резултати. Той настоява за забавяне, докато хората не могат да гласуват правилно, сигурно и безопасно.

В поредица от туитове Тръмп заяви, че "всеобщото гласуване по пощата" ще превърне вота през ноември в "най-неточните и измамни избори в историята" и ще доведе до "голямо смущение за САЩ".

Американските щати искат да улеснят гласуването чрез пощенски услуги поради опасенията за общественото здраве заради пандемията на коронавирус.

Има малко доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп, но той отдавна се противопоставя на гласуването по пощата, което според него би било податливо на измама.

Според конституцията на САЩ, Тръмп няма правомощието сам да отлага изборите. Всяко забавяне трябва да бъде одобрено от Конгреса. Президентът няма пряка власт над двете палати на Конгреса.

Американските медии съобщават, че заради начина на гласува има опасения, че много бюлетини няма да бъдат преброени, защото не са попълнени правилно или нямат пощенски печати върху тях, които показват, че са изпратени преди официалното приключване на гласуването.

Коментари: 0