Цените на акциите вървят нагоре, а печалбите от тях падат

Повечето анализатори съветват своите клиенти да не следват пазарните условия, а единствено самото представяне на книжата

Цените на акциите вървят нагоре, а печалбите от тях падат
324 ~ 2 мин. четене

„Инвеститорите са странни хора. Кое според вас е по добре: да имате 5% доходност при 8% инфлация, или 2% доходност при нулева инфлация?“. Този въпрос задава Джак Богъл, легендарен инвеститор и създател на Vanguard Group. Наскоро той направи интересен коментар по CNBC за ситуацията на фондовия пазар. 

Повечето анализатори съветват своите клиенти да не следват пазарните условия, а единствено самото представяне на акциите. Това е класически пример за балонизиране на борсите. Акциите в момента изобщо не са евтини, при условие, че има ясно изразена тенденция на падащи печалби, което рефлектира в твърде неатрактивен коефициент цена на акция към печалба. 

Впрочем, това е един от най-бързите начини за преценка на това дали една акция е скъпа или евтина, разбира се - с всички условности. За първи път от 2009 година насам печалбата на акция пада, и това важи за всички стопански сектори,  докато цените на акциите се движат нагоре. 

Да, безспорно е, че инвеститорите имат изключително много причини да купуват акции, но в края на деня покупката на акции на една компания има смисъл, единствено и само ако тя генерира печалби, нали така? 

Според някои анализатори, при текущите средни печалби на американските компании, които се търгуват на фондовата борса, цените на акциите трябва се понижат с около 24%. Това, разбира се, е теоретична хипотеза, но в нея има и сериозна бизнес логика. 

На въпроса къде е по-добре да се инвестира в момента, в акции или в облигации, Джак Богъл отговаря: „ В момента инвестирането в акции е също толкова лошо, колкото и инвестирането в облигации от гледна точка на справедлива оценка.“ 

Логичен е въпросът какво щеше да стане, ако си бяхте разпродали портфейла в акции през 2007 година , непосредствено преди кризата от 2008 г. Дали не сме свидетели на сходна ситуация?! Ами, ако по-скоро да?

Знаете ли кой е един от най-големите инвеститори в акции на японски компании? Ще се учудите ли, ако научите, че това е Централната банка на Япония? Изобщо, централните банки са навсякъде и поразиите, които правят, започват да излизат извън контрол.

Подкрепи Economic.bg