Цените на жилищата в София продължават да растат

Купувачите стават все по-взискателни към качеството в избора си на ново жилище

Цените на жилищата в София продължават да растат

Снимка: Стоян Йотов

3731 ~ 2 мин. четене
Според индекса на Райфайзен Имоти, който отчита измененията на реалните продажни цени на недвижимите имоти в България.

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са нараснали с 2,8 % през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Спрямо предходното тримесечие, средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 1,4%, показва индекса на Райфайзен Имоти. 

През 2015г. очакванията към пазара на недвижими имоти са към активизиране на строителната активност, поради недостатъчното предлагане на качествени имоти прогнозира Светослав Липански, управител на Райфайзен Имоти ЕООД. 

Новите качествени жилищни сгради и комплекси не могат да компенсират търсенето в определени предпочитани локации на градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас както и в някои градове с по-малко население. 

Купувачите стават все по-взискателни към качеството в избора си на ново жилище. Предстои да бъдат завършени някои по-големи замразени жилищни проекти в Столицата, както и да започне строителството на нови такива. На годишна база се наблюдава увеличение на издадените разрешения за строеж в големите населени места. 

Индексът на Райфайзен Имоти за Пловдив сочи, че средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2014 г. са нараснали с 0,4% спрямо същия период на 2013 г., докато в Бургас годишният ръст е 5,4%. На тримесечна база индексът отчита ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 1.2%, докато за Бургас промяната е - 2.4%.

Според анализаторите и през 2015г. ще се наблюдава умерен ръст в цените на жилищните имоти в големите населени места.

Анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост. Индексът е предназначен да отговори на търсенето на достоверна информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.


Подкрепи Economic.bg