Ципрас обяви оставка и призова за предсрочни избори

Новите избори ще са на 20 септември

Ципрас обяви оставка и призова за предсрочни избори
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка и призова за ранни избори, предаде BBC. Предсрочните избори ще се състоят на 20 септември.

По време на телевизионно обръщение след извънредна среща на правителството, на което присъстваха членове на СИРИЗА и съветници на Ципрас, самият премиер обяви, че ще подаде оставката си.  

Алексис Ципрас заяви, че подава оставката си, заради приключването на първия цикъл от преговорите с кредиторите и отпускането на първия помощен транш от спасителния план за страната. Чрез демократична процедура - избори, народът ще трябва да реши дали правителството е било успешно или не, каза още той, пише GRReporter.

Ципрас бе избран за премиер през месец януари, но претърпя много сътресения в партията си СИРИЗА и трябваше да разчита на подкрепата на опозицията, за да спечели парламентарно одобрение за новия спасителен план от 89 млрд. евро. Припомняме, че миналият петък радикално лявото крило на неговата партия отказа да подкрепи помощта.

След като правителството изгуби парламентарното мнозинство се наложи подготвянето на предсрочни избори в Гърция, а дата трябваше да се уточни днес.

Подкрепи Economic.bg