Ще е ясно до 3 дни дали ще има предсрочни избори в Гърция

Толкова е и срокът, в който опозицията може да преговаря за кабинет

Ще е ясно до 3 дни дали ще има предсрочни избори в Гърция
160 ~ 1 мин. четене

До три дни ще стане ясно дали ще има предсрочни избори в Гърция. Това е срокът, в който опозицията може да преговаря за кабинет. 

Снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка и призова за ранни избори, които да се проведат още на 20 септември. По време на телевизионно обръщение след извънредна среща на правителството, на което присъстваха членове на СИРИЗА и съветници на Ципрас, самият премиер обяви, че ще подаде оставката си.  

Временният лидер на най-голямата опозиционна група – „Нова демокрация”, дава сигнали, че ще опита да формира кабинет. Повечето анализатори не вярват „Нова демокрация” или друга опозиционна партия да състави правителство, Най-очакваният сценарий е опозицията да се откаже от опитите, а изборите да бъдат в края на септември. 

До тази ситуация се стигна след бунт на депутатите на СИРИЗА срещу премиера Ципрас. Той промени изцяло позицията си за отношенията с кредиторите на Гърция. Това доведе до разногласия в партията и практическа загуба на мнозинство в парламента.  

Подкрепи Economic.bg