Туристите в Банско не се интересуват какво се случва на жълтите павета, коментират от „Юлен“

От концесионерното дружество твърдят, че се предвижда строителство единствено на лифт

Туристите в Банско не се интересуват какво се случва на жълтите павета, коментират от „Юлен“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Ден след снощните протести в защита на Пирин Иван Обрейков, маркетингов директор на парковия концесионер „Юлен“, призова демонстриращите недоволство да отидат в Банско, където в момента „8-9 хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета“. „Но чакат на опашка”, изтъкна той в ефира на Нова тв.

Обрейков настоя, че целта на „Юлен” е да се вложат средства за изграждането на допълнителна инфраструктура, така че гостуващите в курорта да си почиват „целесъобразно”.  

Той заедно с адвоката на дружеството Петър Петров отхвърлиха твърденията, че се планира изграждането на инфраструктура и места за 40 хил. легла и напомниха, че по договор от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. 

Все пак от думите им стана ясно, че не се предвижда изграждането нови писти, а единствено на втори лифт. Според тях около 35% трасето за него е покрито с поляни, а не с дървета. Обрейков изтъкна още, че не е чул от протестиращите аргументи на екологична тематика. 

В четвъртък вечерта хиляди хора в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград излязоха по улиците на градовете, за да изразят несъгласието си с решението на кабинета от 28 декември. То дава зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско, но според мнозина крие и врата за „мутренско застрояване“ на националния парк. 

Междувременно граждани на Банско излязоха на главен път Е-79, за да настояват за развитие на местната икономика и туризъм. 
Коментари: 0