Туризмът в Турция продължава да губи

Страната очаква над 40% спад на туристите това лято

Туризмът в Турция продължава да губи
208 ~ 1 мин. четене

Туристическият бизнес в Турция ще претърпи тежки загуби това лято заради продължаващите терористични атаки в страната, както и заради влошените отношения с Русия. Това съобщава изданието Wall Street Journal.

Според публикацията, този сектор представлява около 4% от БВП на Турция, в който работят около 1 милион души, което представлява 7% от работещото население в южната ни съседка. В периода от 2001 до 2014 г., приходите от туризъм в Турция са се увеличили три пъти и достигат $ 34,3 милиарда долара. През 2012 г. Истанбул е сред петте най-популярни туристически дестинации според MasterCard Global Destination Cities Index.

Но миналата година, приходите на индустрията за първи път са намалели с 8% от 2010 г. до $ 31.5 милиарда, а още по-сериозен спад се наблюдава през януари тази година - 19% в сравнение със същия период на миналата година, пише вестникът, позовавайки се на данни от Централната банка на Турция.

Броят на почивките, резервирани за настъпващото лято, се намалява с 40% в сравнение с предходната година, а стотици хотели са обявени за продажба. "Ние не можехме и да си представим такава ужасна ситуация. Изправени сме пред сериозна криза, мащабите на която все още не са напълно изяснени." - коментира собственик на един от хотелите в Анталия.

Подкрепи Economic.bg