Турската лира поскъпва след позитивни туитове на Тръмп за Турция

Американският президент подчерта, че югоизточната ни съседка е важен партньор на САЩ, но все пак отново я предупреди да внимава

Турската лира поскъпва след позитивни туитове на Тръмп за Турция
Турската лира поскъпва след серия от позитивни публикации на Доналд Тръмп в Twitter, в които той напомня колко значим партньор е Турция на САЩ. Така американският президент прекрати поевтиняването на турската валута, което бе причинено отново от негово изявление.

„Толкова много хора удобно забравят, че Турция е голям търговски партньор на САЩ, всъщност те произвеждат структурната стоманена рамка за нашите бойни изтребители F-35”, написа Тръмп в социалната мрежа. Той подчерта, че Анкара му помага да опазва човешки животи в сирийската провинция Идлиб.

Тръмп напомни, че югоизточната ни съседка в крайна сметка се съгласи да екстрадира в САЩ американския пастор Андрю Брънсън, като при това го е върнала в много добро здраве. Припомняме, че Брънсън бе осъден в Турция като съучастник в опита за военен преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган и му оставаха години, които да излежи в затвора.

„Също така помнете, това е важно, че Турция е важен член в НАТО. Той (вероятно Ердоган – б.р.) идва в САЩ по моя покана на 13 ноември“, написа още Доналд Тръмп.

Турция днес обяви официално, че е готова да нахлуе в Северна Сирия, за да атакува подкрепяните от САЩ кюрдски формирования YPG, а пък американските въоръжени сили в Сирия са в процес по изтегляне от близкоизточната страна. Въпреки това Тръмп подчерта, че Вашингтон не е изоставил кюрдите, които са „специални хора и чудесни бойци“.

„По същия начин отношенията ни с Турция, партньор в рамките на НАТО и в областта на търговията, бяха много добри. Турция вече има голямо кюрдско население и напълно разбира, че макар да имаме 50 оставащи войника в тази част на Сирия, всякакви непредизвикани и ненужни боеве от страна на Турция ще са унищожителни за икономиката ѝ и за нейната много крехка валута. Ние помагаме на кюрдите финансово/с оръжия!“, завърши американският президент поредицата си туитове, посветена на Турция.

Въпреки завоалираното предупреждение към Анкара да не прекалява с агресията спрямо кюрдите, пазарите приеха публикациите на Тръмп като цяло положително и турската лира тръгна нагоре. Към 18:45 ч. българско време курсът ѝ спрямо долара се бе повишил с 0.20%, а спрямо еврото – 0.40%.


Поскъпването на лирата отчасти се дължи и на друга позитивна новина. Руското финансово министерство обяви, че Москва и Анкара са подписали двустранни споразумения да търгуват помежду си в националните си валути. Основната цел е постепенно търговията между двете държави да започне да се извършва изцяло в турски лири и руски рубли, а не в долари. За целта ще бъде създадена необходимата финансова инфраструктура на пазарите и ще се работи за повишаване привлекателността на националните валути за компаниите.
Коментари: 0