Турската лира поскъпна след коментар на Тръмп

Все пак страната се подготвя за нова, сериозна валутна криза, прогнозира New York Times

Турската лира поскъпна след коментар на Тръмп

Снимка: Pexels

Турската лира поскъпна леко в четвъртък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призова гръцките и турските власти да направят крачка назад от конфронтацията си и да заровят териториалния спор.

Към 14:05 ч българско време лирата поскъпна с 0.31% спрямо долара, с което 1 долар вече се разменяше за 7.3449 лири. Загубата на турската валута от началото на годината обаче продължава да е приблизително 19%, а само за месец август – 7%.

Тръмп е провел разговори с турския президент Реджеп Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, към които е отправил апел да бъде договорено споразумение помежду им. Войските и на двете страни провеждат съпернически военни учения в район между Кипър и Крит тази седмица, тъй като напрежението помежду им и правата за проучване на териториалните води се засилиха.

Президентът Тръмп потвърди, че Гърция и Турция трябва да се ангажират с диалог, което е единственият път към разрешаването на техните различия“, заяви заместник-прессекретарят на Белия дом Джуд Дир в Twitter, като се позова на телефонния разговор с Ердоган.

Ердоган е коментирал пред Тръмп, че Турция е доказала с „конкретни действия“, че иска да намали напрежението и да установи диалог по въпроса, се казва в изявление на турската дирекция за комуникации, цитирано от турското издание Ahval.

Лирата се понижи тази година главно поради опасенията на инвеститорите относно икономическите политики, следвани от правителството на Ердоган и централната банка, които доведоха до бум на заемите, ерозия на валутните резерви в Турция и нарастващ дефицит по текущата сметка. Но регионалното напрежение с Гърция и други съседи оказа допълнителен натиск върху валутата.

Според публикация в The New York Times спадът на турската лира няма да бъде нещо временно, както в началото на месеца обеща Ердоган. Вместо това Турция вече се подготвя за нова валутна криза, втората за по-малко от две години, а в съчетание с пандемията, това представлява повишен риск от икономически крах.

Анализаторите прогнозират рязък икономически спад, след като потъването на лирата задвижи нагоре цените на вносни стоки като лекарства и горива. Международните инвеститори са обезпокоени от финансовото маневриране и потопа от евтин кредит, който президентът Ердоган използва, за да стимулира икономическия растеж.

Коментари: 0