Турската икономика е стабилна, обяви Ердоган въпреки срива на лирата

Той обвини пандемията и експлозията в Бейрут за обезценяването на валутата

Турската икономика е стабилна, обяви Ердоган въпреки срива на лирата

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган описа като „временно“ рязкото поевтиняване на лирата тази седмица, което доведе валутата до ново историческо дъно – по-дълбоко дори от това през лятото на 2018 г. Причината бе нестабилността на капиталовите пазари в страната, припомня Financial Times.

Лирата спадна с над 5% спрямо долара през изминалата седмица въпреки предишните усилия на турските власти да предотвратят обезценяването на валутата. Президентът Ердоган каза пред репортери в петък, че пандемията и експлозията в Бейрут преди няколко дни стоят зад рязкото падане на лирата.

„Турската икономика е стабилна. Понякога има възходи и падения, но тези колебания са временни“, коментира той.

В петък започна и кампания на държавни служители, които защитаваха в социалните мрежи финансовия министър на Турция Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, срещу нападките, че политиките му са довели до резкия спад в курса на лирата.

Турската валута падна до рекордно ниско ниво спрямо долара, след като централната банка на страната похарчи милиарди долари в месеци на настъпление, за да я подкрепи. Това се ускори в началото на седмицата, когато паричните пазари на страната проявиха признаци на дисфункция и разбудиха спекулациите, че може да са необходими повишения на лихвите в подкрепа на валутата.

Ердоган отдавна е срещу високите лихвени проценти, изтъквайки нетрадиционното мнение, че те водят до инфлация.

Въпреки понижението на лирата с над 20% спрямо долара от началото на 2020 г., централната банка запази лихвените проценти на 8.25%, доста под инфлацията, за да насърчи потребителите и компаниите да заемат пари и да стартират икономиката.

„Ердоган предположи, че вината е навсякъде с изключение на вътрешната политика, което изобщо няма да облекчи пазара", заявява портфолио мениджър на развиващите се пазари, който отказа да бъде назован пред FT.

Коментари: 0