Канада отговаря на САЩ с мита върху стоки за $2.7 млрд.

Според канадския вицепремиер „САЩ взеха абсурдното решение да навредят на собствения си народ“

Канада отговаря на САЩ с мита върху стоки за $2.7 млрд.

Снимка: БТА

Вицепремиерът на Канада Кристия Фрийланд заяви в петък, че ще въведе реципрочни тарифи за внос на стоки от САЩ на стойност 2.7 млрд. долара, което представлява най-новото развитие на наскоро породилата се търговска вражда между САЩ и Канада, започнала от решението на президента Доналд Тръмп да възстанови митата върху вноса на канадски алуминий.

„Канада ще реагира бързо и силно“, заяви на пресконференция Фрийланд, цитирана от CNBC.

Фрийланд заяви, че премиерът Джъстин Трюдо ще прекара следващите 30 дни в консултации с канадски граждани и фирми, занимаващи се с продукти, съдържащи алуминий. Новите мита на Канада върху американския внос, според нея, ще възлизат на 3.6 млрд. канадски долара (2.7 млрд. долара).

В четвъртък Тръмп обяви, че премахва освобождаването на Канада от 10% тарифи върху алуминия и те влизат отново в сила от 16 август. Решението идва повече от месец, след като търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър изрази загриженост относно скорошните борби на американските производители на алуминий, които заявиха, че страдат от „прилив“ на метал от Канада.

„Налагайки тези тарифи, САЩ взеха абсурдното решение да навредят на собствения си народ в момент, когато икономиката му претърпя най-дълбоката криза след Голямата депресия. Тези тарифи са ненужни, неоправдани и напълно неприемливи. Не трябва да се налагат. Нека да бъда ясна: канадският алуминий по никакъв начин не представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, което остава очевидната причина за тези тарифи“, допълни Фрийланд.

Коментари: 0