Голямото пренареждане на трудовия пазар

Бизнесът търси начини за насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа

Голямото пренареждане на трудовия пазар

Снимка: Pixabay

1672 ~ 2 мин. четене
Автор: Тони Григорова

Пандемията рязко промени реалностите на пазара на труда и едва ли някой има съмнение, че във всички професии е време да се вкарат елементи от цифровите технологии. И вече виждаме как много бизнеси започнаха да променят вида услуги, за да са в крак с динамиката на цялостната трансформация.  Ще оцеляват не най-големите, а онези, които най-правилно реагират на това пренареждане.

Коронавирусът ще продължи да преструктурира икономиката, а безспорно дигитализацията и автоматизацията ще се ускорят. Затова хората трябва да наблегнат на своята

дигитална подготовка

и на новите знания и компетентност, тъй като всяка професия занапред ще изисква все повече специални умения.  Автоматизацията ще продължи да заменя физическия труд, но тя вече навлиза и в областта на когнитивните умения. Много рутинни дейности подлежат на програмиране и хората, които ги упражняват, постепенно ще бъдат изместени от интелигентни системи, напомня Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към БСК.

Пандемията оставя дълбок отпечатък върху обществото, тя пренарежда по безпощаден начин и пазара на труда. Но има един важен  аспект, в който проблемите тлеят от години. И те са свързани както с преживяванията на хората в организацията, така и с взаимодействието между представителите на различни поколения. Само преди месеци имаше силен недостиг на кадри. Но след като внезапно настъпи резкия обрат заради парализата на много дейности, на дневен ред излезе

необходимостта от нов подход

и към хората, които наближават или вече са в пенсионна възраст. Те са огромна част от работната сила и са важен ресурс. Ако се влеят в армията на безработните и неработещите, това ще е тежко както за самите хора, така и за социалните системи.  Но няма как да не видим, че зейва дигитална пропаст между поколенията, очертава се силни различия между отделните генерации, същевременно продължителността на живота се увеличава, а работната сила у нас с всяка година намалява. Пенсионери, които са в добра кондиция, може да бъдат привлечени като трудов ресурс. Трябва обаче да направим така, че да използваме най-доброто от всеки човек, казва Томчо Томов.

Проблемът с

разликите между поколенията

е многолик. Наблюдава се например трансфер на знания както от по-старото поколение към по-младото, но и обратно – особено за най-новите технологии.  И за да може всички да са продуктивни, работоспособни и ангажирани, техните преживявания трябва правилно да бъдат управлявани. Именно преживяванията, които човек има на работно място, са от значение за оставането в тази компания. При работодателите също има различни поколения, едни са по-гъвкави и динамични, други са консервативни, а това несъмнено влияе върху работната среда.

Досега тези въпроси оставаха на заден план, но пандемията ни отвори очите за

потенциала на вътрешните ресурси

БСК заедно с партньори работи по проект за адаптиране на работната среда към специфичните възрастови потребности на различните генерации с цел насърчаване на по-дълъг трудов живот и способност за работа. Само ако търсим решение на проблемите, ще го намерим.

Подкрепи Economic.bg