Забрана на Тръмп може силно да удари продажбите на iPhone

Ако Apple не намери решение на въпроса, потребителите ще се обърнат към друг производител от висок клас - Huawei

Забрана на Тръмп може силно да удари продажбите на iPhone

Снимка: Unsplash

Заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп за забрана на американските компании да правят бизнес с китайско приложение за съобщения WeChat може да навреди на продажбите на iPhone на един от най-важните пазари за Apple.

Заповедта би блокирала всички транзакции, включващи WeChat, което би забранило на Apple да разпространява чат приложението на мобилни устройства чрез своя App Store в цял свят. В същото време WeChat заема централно място в дигиталния живот в Китай – то служи на около милиард души за пазаруване, плащания, имейл кореспонденция, уеб сърфиране и всички форми на бизнес и лични комуникации. Много китайци вече дори не използват телефонни номера или имейли, обясняват от Bloomberg.

Без достъп до WeChat потребителите вероятно ще се отдръпнат от iPhone в Китай и други части на Азия. Онлайн форум, популярен сред инвеститорите, пита потребителите дали биха се отказали от своите iPhone модели, ако Apple премахне приложението от магазина си. Повечето от тях отговарят утвърдително.

Китай представлява около 20% от продажбите на iPhone за Apple, така че изтеглянето на WeChat от App Store „би било сериозно препятствие“, заявява Ананд Шринивасан, анализатор от Bloomberg Intelligence.

Акциите на Apple паднаха с 2.5% и се затвориха на 444.45 долара в петък, което е част от широк спад на технологичните акции.

Заповедта на Тръмп също може да подтикне Пекин да отмъсти, като започне да ощетява Apple. Голяма част от производството на базираната в Купертино компания се извършва в Китай и ако страната се прицели в износа на Apple, това би повлияло на бизнеса й в световен мащаб, заяви Шринивасан. Азиатската страна би могла също да ограничи доставката на материали, като редкоземните метали, които са ключови съставки на iPhone.

Изпълнителната заповед на амеирканския президент влиза в сила след 45 дни, но има много нерешени въпроси и много неща могат да се случат дотогава. Освен промяна в решението на Тръмп, Apple също така може да отвори операционната си система, за да позволи на потребителите да изтеглят приложения, без да преминават през App Store, но това би било основна промяна за компания, която винаги внимателно е охранявала достъпа до своята екосистема и взема 30% такса от много приложения.

Ако забраната влезе в сила, а Apple няма решение, китайските потребители, които имат пари да купят iPhone, вероятно ще се обърнат към домашния производител на смартфони от висок клас в страната –Huawei. По този начин заповедта може да се окаже в полза на компания, която Тръмп се опитва да унищожи от години.

Коментари: 0