Бъфет е изкупил обратно акции на Berkshire за рекордните $5.1 млрд.

Компанията е поела и разходи за около 10 млрд. долара от обезценяването на активи

Бъфет е изкупил обратно акции на Berkshire за рекордните $5.1 млрд.

Снимка: БТА

Инвестиционната компания на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway съобщи, че е изкупила обратно рекордно количество собствени акции през второто тримесечие, след като пандемията е засегнала дейността на конгломерата, предава Reuters. 

Изкупените обратно акции са на обща стойност 5.1 млрд. долара - 4.6 млрд. долара за акции клас B и 486.6 млн. долара за акции клас A.

Обратното изкупуване на акции е най-голямото за тримесечен период за Бъфет - почти два пъти повече от обратно изкупените акции на стойност 2.2 млрд. долара от конгломерата му през последното тримесечие на миналата година. В действителност сумата е малко по-голяма, отколкото обратно изкупените акции от Berkshire Hathaway за цялата 2019 г.

Обратните изкупувания са станали през тежък период за някои от изцяло притежаваните бизнеси от конгломерата, тъй като пандемията засегна икономическата дейност в САЩ и в цял свят.

Компанията е поела и разходи за около 10 млрд. долара от обезценяването на активи на компанията за самолети и промишлени части Precision Castparts, най-големия бизнес на Berkshire Hathaway в промишления сегмент.

Инвеститори и анализатори се готвеха за възможността Berkshire Hathaway да обяви силна нетна печалба наред с по-слаби оперативни резултати.

В действителност оперативната печалба на компанията е намаляла с 10% през второто тримесечие до 5.51 млрд. долара спрямо 6.14 млрд. долара година по-рано. Berkshire Hathaway съобщи още, че нетната ѝ печалба за тримесечието е нараснала до 26.3 млрд. долара, или 16.314 долара за акция клас А, спрямо 14.07 млрд. долара, или 8.608 долара за клас А година по-рано.

Berkshire Hathaway инвестира усилено в редица компании, чиито книжа поскъпнаха рязко след достигането до дъното в края на март. Apple, от която Berkshire притежава най-много обикновени акции, почти удвои цената на книжата си от 23 март насам. Цената на акциите на JPMorgan Chase е нагоре с над 27% през същия период, а книжата на Amazon са поскъпнали с над 66%.

Въпреки че обратно изкупените акции са нараснали над два пъти през предходното тримесечие, притежаваните от Berkshire ликвидни средства са продължили да растат и са достигнали 146.6 млрд. долара, отбелязва Bloomberg.

Бъфет не може да намери начини да вложи голяма част от капиталите си в активи с висока възвръщаемост. Затова Berkshire е възприела по-предпазлив подход към по-широкия фондов пазар през тримесечието, като е продала акции на стойност 12.8 млрд. долара, включително и тези в редица авиокомпании през април.

Коментари: 0