Цената на влиянието: Брандовете все по-често искат „помощ“ от инфлуенсърите

Те генерират 11 пъти по-добра възвръщаемост на инвестициите в сравнение с традиционния маркетинг

Цената на влиянието: Брандовете все по-често искат „помощ“ от инфлуенсърите

Снимка: Unsplash

4043 ~ 2 мин. четене

Влиянието на хората, които рекламират определени продукти в социалните мрежи, или така наречените "инфлуенсъри", става все по-голямо. Това не остава незабелязано от световните брандове, които все по-често използват инфлуенсъри, за да рекламират продуктите си, вместо традиционния маркетинг.

„Инфлуенсър маркетингът" вече е доста по-популярен в сравнение с традиционната маркетингова кампания. От една страна този вид реклама е много по-евтина, а от друга, достига до много повече хора. Една телевизионна реклама например е доста скъпа и се показва в публичното пространство за определен период от време и така достига до ограничен брой потребители. Докато един пост, написан в социалните мрежи, може да достигне до много по-голям брой хора, остава завинаги, а е и много по-евтин“, споделя Басам Мустафа, управляващ директор на маркетинговата компания Nine71, пише Euronews.

"Инфлуенсър маркетингът" представлява форма на маркетинг, канал за популяризация и продажба, при която видими и въздействащи личности в социалните мрежи, т.нар. "инфлуенсъри", привличат внимание към своя начин на живот, в частност към използваните от тях продукти и услуги на различни компании, като така реализират канал за популяризация и продажба.

В модерния маркетинг свят инфлуенсърите рекламират продукти и услуги посредством постове в социалните мрежи.

Според експерта инфлуенсърите генерират 11 пъти по-добра възвръщаемост на инвестициите в сравнение с традиционните маркетингови подходи.

Различните таргет групи

Има два типа инфлуенсъри - такива, които имат огромен брой последователи и такива, които имат „нишови“ почитатели. Тоест хора, които се интересуват от нещо много специализирано. В момента световните брандове по-скоро предпочитат инфлуенсърите, които имат огромен брой последователи като Ким Кардашиян например. Но това не означава, че винаги най-добрите резултати са свързани с броя последователи.

Последните проучвания показват, че най-добрите резултати не винаги идват от най-големите имена, които имат огромен брой последователи по една-единствена причина: че понякога ангажираността не е толкова висока, колкото тази на така наречените „нишови“ инфлуенсъри“, смята Ромен Фурел, основател и изпълнителен директор, The Secret Society Dubai.

Младата аудитория е ключът към успеха

Дубай е известен като центъра, в който са събрани едни от най-влиятелните хора в света. Хората, които живеят там са много активни в социалните мрежи, което прави този пазар изключително добър за развитието на инфлуенсър маркетинга.

В Обединените арабски емирства 72% от хората, които са участвали в маркетинг проучване, съобщават, че са си закупили даден продукт след като са го видели от инфлуенсър. 57% пък са казали, че са посетили определена дестинация само, защото е била препоръчана от така нареченият инфлуенсър.

Доверието е в основата на всичко

„Обикновено работя с марки, на които имам доверие. И когато намеря марка, на която имам доверие, обичам да имам дълго партньорство с тях. Не работя с марки, които не ми харесват, защото не искам да давам невярна информация за съдържанието ми ", казва инфлуенсърът Арабела Дахо.

Джесика Харди, друг инфлуенсър в социалните медии също се съгласява с мнението на Дахо и казва, че и тя рекламира само продукти, които харесва и от които е доволна. Според нея това дава легитимност и увеличава още повече доверието на потребителите.

Социалните медии се превърнаха в „билборда“ на 21 век. Те разкриват пред световните брандове необятни възможности за реклама и достигане до потребителите. Ето защо бъдете сигурни, че брандовете ще намират все по-различни и атрактивни методи, чрез които да достигнат до вас.

Подкрепи Economic.bg