Турската лира се срива заради влошените прогнози

Друга причина е, че Анкара пак губи доверието на инвеститорите заради планирани данъчни облекчения

Турската лира се срива заради влошените прогнози
Турската лира поевтинява рязко заради влошените прогнози на турската Централна банка как ще се движи инфлацията до края на тази и през следващата година. Вчера банката обяви, че очаква годишната инфлация в страната да е 23.5%, което е значително повече от по-рано прогнозираните 13.4%.

От своя страна от старта на търговията на британската борса до 10:25 ч. българско време лирата е поевтиняла с около 0.50% спрямо американския долар и с над 1% спрямо еврото.

Друга причина за срива на турската валута са и обявените вчера от финансовия министър Берат Албайрак предстоящи понижения на данъците. Идеята предизвика у инвеститорите съмнение дали турското правителство ще спази обещанието си да води по-дисциплинирана и отговорна финансова политика.

Предложението на Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, който от своя страна се определя за „враг на лихвите“, идва в тежък момент за турската икономика. Продължаващото обезценяване на лирата изпрати инфлацията до 25%. Централната банка от своя страна неохотно реагира с рязко повишаване на основния лихвен процент, като този ход целеше да доближи ръста на цените до целта от 5%. Понижаването на данъците обаче предизвика опасения доколко сериозен е ангажиментът на правителството на Ердоган да върне баланса в икономиката на Турция.
Коментари: 0