Турската лира си връща загубените позиции

Увереността на инвеститорите се връща след срещата между Ердоган и Меркел

Турската лира си връща загубените позиции

Снимка: Pxhere

Автор: Цветан Петров

Турската лира бавно, но постоянно, си връща загубените позиции спрямо долара и еврото. През последните дни се наблюдава повишаване на курса на лирата спрямо долара и еврото. Ръстът стана особено интензивен при посещението на Реджеп Ердоган в Германия, където се срещна с канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Към 13:30 ч. българско време турската лира е поскъпнала с около 2.05% спрямо еврото и с над 2.10% спрямо долара. Американската телевизия Bloomberg коментира, че причината за покачването на курса на лирата е фактът, че турската икономика след месеци на прегряване е започнала да си връща баланса.

Американската медия коментира, че срещата между Ердоган и Меркел миналата седмица са били знак от страна на турския президент към чуждестранните инвеститори, че Анкара опитва да поправи нестабилните си отношения с ЕС. Влияние на курса на лирата оказват и надеждите на някои инвеститори задържаният в Турция заради опита за преврат през 2016 г. американски пастор Андрю Брънсън да бъде освободен след съдебното изслужване на 12 октомври. Това би сложило край на дипломатическия спор между Турция и САЩ, които взаимно си наложиха по-високи мита върху различни стоки.

Коментари: 0