Турция и Гърция ще продължат да купуват нефт от Иран

Очаква се новината да повлияе позитивно на курса на турската лира

Турция и Гърция ще продължат да купуват нефт от Иран

Снимка: БТА

656 ~ 1 мин. четене
Турция и Гърция са сред осемте държави, за които САЩ правят временно изключение от санкциите си срещу Иран. Така двете ни южни съседки ще имат право да продължат да купуват нефт от близкоизточната страна. Съгласно законите на САЩ това изключение може да се предоставя за срок до 180 дни.

Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза кои са всичките осем страни, които временно няма да са задължени да се съобразяват със санкциите на Вашингтон спрямо Техеран. Това са Гърция, Турция, Китай, Индия, Италия, Южна Корея, Тайван и Япония, от които някои са основни клиенти на Иран, която членува в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Американският държавен секретар каза също, че над 20 държави вече са ограничили вноса си на петрол от Иран, ограничавайки доставките с над 1 млн. барела дневно.

Новината, че Турция е сред страните, на които ще бъде позволено още половин година да търгува с петролните компании на Иран, се очаква да предизвика одобрение от страна на чуждестранните инвеститори, което от своя страна да повлияе позитивно на курса на турската лира.
Подкрепи Economic.bg