Турция не пуска образованите бежанци в ЕС

Анкара отказва разрешителни за пътуване на хора с висше образование

Турция не пуска образованите бежанци в ЕС
Турция не пуска висококвалифицирани сирийски бежанци в Европейския съюз, пише германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

На закрито заседание в Брюксел редица страни членки на ЕС са се оплакали, че Анкара изпраща според споразумението бежанци, които са "тежки случаи".

Според представител на Люксембург сред изпращаните има множество тежки медицински случаи и хора с ниско образование. Подобна информация е съобщил пред комисия на Бундестага и държавният секретар Оле Шрьодер.

Според съвпадащи сведения от Германия, Холандия и Люксембург е имало множество случаи, при които Турция в последния момент е оттеглила вече дадени разрешителни за пътуване, тъй като главите на семействата са високо образовани инженери, лекари или други квалифицирани професионалисти.

Поведението на Турция е било тема и на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, проведена вчера в Брюксел. Люксембургският министър е посочил, че Турция отказва разрешителни за пътуване на хора с висше образование.

Междувременно Турция уведоми официално Върховния комисариат на ООН за бежанците, че вече няма да обменя сирийци с висше образование по схемата "един сирийски бежанец за един нелегален имигрант", отбелязва "Шпигел".

Коментари: 0