Турция обяви предсрочни избори

Те ще са първите в историята на страната

Турция обяви предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Реджеп Ердоган, президентът на Турция, обяви, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Като евентуална дата за провеждане на изборите се посочва 1 ноември.

Съгласно конституцията на Турция предсрочни избори се насрочват в случай на невъзможност за сформиране на коалиционен кабинет в течение на 45 дни след връчването на мандата на лидера на партията, която е победила в последните избори.

Предстоящите предсрочни избори ще са първите в историята на Турция до момента. Провеждането им се наложи, след като на 7 юни управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не спечели достатъчно гласове, за да състави самостоятелно правителство. Преговорите с опозицията започнаха преди месец, но в последствие не доведоха до нищо.

"Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори", се казва в съобщение на сайта на президентството, споделено след края на 3-часовата среща между Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз.

До предсрочните избори, чиято дата ще бъде уточнена в близките дни, Турция ще бъде управлявана от временно правителство, сформирано от членове на ПСР и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). Другите две парламентарно представени партии - левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение - отказаха участие в кабинета. Възможно е техните квоти да бъдат заети от безпартийни министри. 

Подкрепи Economic.bg