Туск: Съдбата на Brexit е в британски ръце

До 12 април всичко е възможно, смята председателят на Европейския съвет

Туск: Съдбата на Brexit е в британски ръце

Доналд Туск

Снимка: БТА

Съдбата на Brexit е "в ръцете на нашите британски приятели", след като лидерите на ЕС се съгласиха да отложат датата за излизане с поне две седмици. Това обяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който обяви официалната позиция на ЕС по темата след продължилия до късно снощи съвет на лидерите на 27-те държави от блока.

Ако британските депутатите одобрят следващата седмица споразумението за оттегляне, предложено от Тереза Мей, Brexit ще бъде отложен от 29 март до 22 май.

Но ако не го направят, Великобритания трябва до 12 април да представи нов план.

Туск заяви, че до 12 април "всичко е възможно", включително много по-дълго забавяне или отмяна на Brexit.

Той каза, че е "наистина щастлив", че 27-те лидери на ЕС са постигнали единодушно решение да удължат двугодишния процес по член 50, съгласно който Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС следващия петък, на 29 март.

"Това означава, че до 12 април всичко е възможно: сделка, дълго удължаване, ако Обединеното кралство реши да преосмисли стратегията си или да отмени член 50, което е прерогатив на британското правителство", каза още Туск.

"Съдбата на Brexit е в ръцете на нашите британски приятели. В ЕС сме подготвени за най-лошото, но се надяваме на най-доброто. Както знаете, надеждата умира последна", коментира още той.

Според заключителното решение на срещата Обединеното кралство се очаква да „посочи път напред“ преди 12 април, ако депутатите не одобрят споразумението за оттегляне, договорено с ЕС. Последващо решение на Великобритания също ще бъде разгледано от Европейския съвет.
Коментари: 0