Uber пуска автономни таксита Volvo XC90

Безпилотните коли ще се движат в Сан Франциско

Uber пуска автономни таксита Volvo XC90
3740 ~ 1 мин. четене

Технологичната компания за споделено пътуване Uber разширява проекта си за автономно управление, като пуска безпилотни таксита в Сан Франциско, Калифорния. Компанията използва специално оборудвани за целта луксозни SUV на Volvo XC90.

През август 2016 г. Uber и Volvo подписаха споразумение за съвместен проект по създаване на напълно автоматизирани коли. Автомобилите първоначално бяха тествани в Питсбърг, Пенсилвания, през септември тази година.

Представените на 14 декември коли в Сан Франциско са произведени от Volvo и продадени на Uber, след което за целите на автономното пътуване са оборудвани допълнително със специален хардуер и софтуер. Тези автомобили ще се движат по улиците на Сан Франциско изцяло в автономен режим, но като част от пилотния проект, в тях ще има инженер на Uber, който да реагира, ако е необходимо.

 Партньорството на Volvo с Uber е част от проекта на автомобилната компания за развитие на технологиите за автономно шофиране. Очаква се през януари 2017 г. да стартира проектът Drive Me. Това ще бъде най-мащабният тест-драйв на безпилотни автомобили. Близо 100 автономни коли на Volvo ще бъдат изпробвани по време на теста по пътищата край шведския град Гьотеборг.

Подкрепи Economic.bg