UBS сложи таван на бонусите за служителите си

Макар че си спестява пари, банката убива стимула на кадрите да се конкурират за финансови поощрения

UBS сложи таван на бонусите за служителите си

Снимка: Wikimedia

Докато досега предлагаше променливи бонуси на служителите си, според представянето им, UBS реши да фиксира размера на поощренията. Така швейцарската банка на практика поставя таван на бонусите за особено добре работещите кадри, а същевременно дава сигурни допълнителни средства дори и на по-зле представящите се.

Новата бонусна система ще засегне около 10 хил. служители на международната банкова група, става ясно от изявлението ѝ, предава Reuters. Служителите, които са основно от отделите „Човешки ресурси”, „Маркетинг” и „Комуникации”, ще получат бонуси, които няма да са променлива величина спрямо представянето на работа, а които ще са фиксиран процент от заплатата им.

Именно тъй като този ход може да се разглежда като начин UBS да плати по-малки бонуси на особено добре представилите се служители, от финансовата институция заявяват, че целта не е такава. Компанията се надява така всичките ѝ кадри да са по-спокойни за размера на бонуса, който ще получат.

„Макар да не е гарантирано, променливите бонуси се очакват да са в размер на около половината от месечната заплата. При добра година за групата поощренията могат да са и по-високи”, гласи изявлението на швейцарския кредитор, където пише още, че новата система ще „рационализира” процеса по изчисляването на бонусите.

Своеобразното ограничаване на бонусите за служителите на UBS е обяснимо на фона на несигурността на банката относно излизането на Великобритания от Европейския съюз и как това ще засегне дейността ѝ. Миналата седмица институцията обяви, че започнала преместването на някои от дейностите си, както и на активи за над 32 млрд. евро, от Великобритания в Германия. Целта е германската централа на UBS да стане достатъчно голяма, за да бъде регулирана от Европейската централна банка, а не според британското законодателство.
Коментари: 0