1200 ученици ще се обучават по швейцарски проект

Младежите ще получат практически знания в десет професии

1200 ученици ще се обучават по швейцарски проект

1 200 ученици ще бъдат обучени по бъларо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО, който започва през 2019 г. Младежи от 15 професионални гимназии ще разберат в реална среда как се работи в десет различни професии.

Стойността на проекта е 3 530 000 швейцарски франка. През 2015 г. по него вече бяха обучени 81 ученици от две гимназии в София и Казанлък. Практически знания получиха младежи със специалности "техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти" и "техник за машини и системи с цифрово програмно управление".

През новата учебна година към ДОМИНО ще се присъединят нови училища и бизнеси от различни райони на страната, ще бъдат включени и три нови професии - електротехник, техник по газови системи и готвач, пише Дневник.


Предвижда се през всяка учебна година часовете за работа на учениците в реална среда да се увеличават. С развитието на проекта те ще прекарват два дни от учебната седмица в училище, а в останалите три дни ще работят по договор. Също така, ще получават заплащане от предприятията, включени в системата на дуалното образование.

"Дуалното образование или ученето чрез работа е един от ключовите фактори за икономическия успех и ниските нива на младежка безработица в Швейцария, Германия и Австрия. Използвайки традициите и чуждестранния опит, България също се стреми да създаде устойчива система за професионално образование, тясно свързано с изискванията на бизнеса", заявяват ръководителите на българо-швейцарския проект.

Коментари: 0