Училищата в Словения затвориха заради стачка на учителите

Преподавателите планират следваща стачна на 17 април

Училищата в Словения затвориха заради стачка на учителите

Повечето училища и детски градини в Словения днес останаха затворени за втори път за годината, тъй като учителите организираха нова еднодневна стачка за по-високи заплати, пише Reuters.

Около 40 хил. учители излязоха на протест, а около 15 хил. се включиха в улични протести в 11 словенски града. В най-голямата стачка около 3000 души се събраха пред сградата на правителството в столицата Любляна. Учителите надуваха свирки и развяваха знамена и транспаранти на своя синдикат.

„Учителите – голямо сърце, малка заплата”, гласял един от банерите. На друг имало карикатура на премиера Мирослав Церар, който бил нарисуван с дълъг нос, означавайки, че той не е спазил обещанията си за вдигане на заплатите.

„Работата на учителя е недооценена. Трябва да работим много, но заплатите ни не отговарят на отговорностите ни”, коментира Лудвик Михелич, който преподава география в икономическо училище в Любляна.

Учителите, които настояват за вдигане на заплатите с между 8 и 12%, проведоха първата си стачка преди месец и планират да проведат следващата на 17 април, ако правителството не изпълни исканията им.

Коментари: 0