УНСС плаши с фалит заради забавени държавни пари

Правителството трябва да осигури 7.5 млн. лв. съфинансиране, но ВУЗ-ът иска 10.3 млн. лв.

УНСС плаши с фалит заради забавени държавни пари
2894 ~ 2 мин. четене
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) се опасява, че може да изпадне във фактическа неплатежоспособност, ако правителството скоро не осигури средства обещани за изграждането на новия кампус на учебното заведение.

Ръководството на УНСС е изпратило отворено писмо до правителството, в което посочва, че работата по подписания на 7 декември 2016 г. договор за новия кампус ще приключи на 7 юни тази година. 4.5 млн. лв. за проекта се осигуряват чрез европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“, а още 7.5 млн. лв. идват под формата на съфинансиране от финансовото министерство. От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено, финансиране от страна на държавата, през 2018 г. изпълнението на проекта е замразено.

„От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т.ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма. На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите“, пише в писмото от УНСС до правителството.

В писмото, подписано от ръководството на ВУЗ-а начело с ректора Стати Статев, се изразява недоумение как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни.

Управата на УНСС призовава премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на образованието Красимир Вълчев да осигурят 10.3 млн. лв., за за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.

„Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите. Убедени сме, че решение трябва и може да бъде намерено“, посочват от УНСС“, гласи още отвореното писмо.
Коментари: 0